array(14) { ["redirect"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } ["region"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } ["source"]=> array(1) { [0]=> string(37) "COVID-19 antigen-test for selvtesting" } ["_edit_lock"]=> array(1) { [0]=> string(12) "1663335364:2" } ["_edit_last"]=> array(1) { [0]=> string(1) "2" } ["_redirect"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_60ec1f44cda0a" } ["_yoast_wpseo_content_score"]=> array(1) { [0]=> string(2) "90" } ["_yoast_wpseo_estimated-reading-time-minutes"]=> array(1) { [0]=> string(2) "10" } ["_editorskit_title_hidden"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } ["_editorskit_reading_time"]=> array(1) { [0]=> string(1) "4" } ["_editorskit_typography_data"]=> array(1) { [0]=> string(6) "a:0:{}" } ["_editorskit_blocks_typography"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } ["_editorskit_is_block_options_detached"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } ["_yoast_wpseo_wordproof_timestamp"]=> array(1) { [0]=> string(0) "" } }

COVID-19 antigen-test for selvtesting

På denne siden finner du hjelp og veiledninger for hvordan du utfører en neseprøve med en antigen-test.

Du kan stille spørsmål om testen, om hvordan du utfører den, og finne svar på ofte stilte spørsmål.

Hvis du ikke har tatt en selvtest før, vennligst se videoen ovenfor.

Hurtigvejledning

Vil du lære hvordan du utfører testen? Last ned og skriv ut vår hurtigveiledning her.

Bruksanvisning

Last ned den offisielle bruksanvisningen her hvis du trenger en detaljert veiledning til testen.

Ofte stilte spørsmål

Bla gjennom de oftest stilte spørsmålene og svarene her.

Resultat på 15 minutter

Du får prøveresultatet på bare 15 minutter. Resultatet må avleses innen 20 minutter etter testing, så hold øye med testen og få et raskt svar.

Eskens innhold

Hvordan avleser du testresultatet

Positivt testresultat:

Testen er positiv hvis to linjer er synlige.
Kontrollinjen foran C viser at testen er gyldig.
Linjen foran Ag angir at COVID-19-viruset er påvist.

Følg gjeldende COVID-19-retningslinjer.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

Negativt testresultat:

Testresultatet er negativt hvis det kun er en tydelig linje foran C.

Hvis testen din er negativ, MEN du har symptomer på COVID-19, eller du har vært i nærkontakt med noen som er smittet med COVID-19, bør du følge de gjeldende COVID-19-retningslinjene hvor du bor.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

Ugyldig testresultat:

Dersom testen ikke fungerer som den skal (f.eks. ved ikke å vise en strek foran C), skal testen anses som ugyldig. Ta en ny test. Hvis du får samme resultat på nytt, vennligst kontakt oss via skjemaet nederst på denne siden.

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål om testen

Pinnen må føres 2–3 cm inn i neseboret, varierende fra person til person. Det som er viktig, er å føre vattpinnen forsiktig inn i neseboret til du kjenner motstand. Bomullsdelen av vattpinnen må føres langt nok inn i nesen til at den ikke er synlig.

Er du i tvil, kan du få en venn til å sjekke om bomullsdelen er synlig. Nå er du klar, rotere vattpinnen mot neseveggen.

Se videoen ovenfor, eller se hurtigveiledning for flere detaljer også for hvordan du skal holde hodet mens du utfører testen.

Det gjør ikke vondt, men det kan kile litt.

I motsetning til andre tester krever ikke denne typen antigen-test at vattpinnen føres langt inn i neseboret. Bomullsdelen av vattpinnen må føres 2–3 cm inn i neseboret – ikke mer enn det.

Da må du utføre en ny test, siden det er avgjørende at du avleser resultatet innen 20 minutter.

Nei, du trenger ikke å bruke hansker. Men du må vaske hendene eller bruke hånddesinfeksjon før du utfører testen.

Nei, det er ikke risikabelt å utføre testen. Testen er enkel å utføre, og vattpinnen trenger bare å føres 2–3 cm inn i neseboret til du kjenner «motstand».

Esken oppbevares i romtemperatur, så den kan oppbevares i et skap til du trenger den.

En antigen-test registrerer virusproteiner i en prøve gjennom en immunkjemisk test. Nesen er et av områdene der du finner virusproteiner. Viruspartiklene samles opp med vattpinnen, så det er viktig å utføre testen i henhold til bruksanvisningen og rotere vattpinnen rundt inne i neseboret.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

En antigen-test er mindre sensitiv enn en PCR-test og gir ikke et like sikkert resultat. Den gir derimot et resultatet etter bare 15 minutter, noe som kan bidra til å bryte smittekjeder raskere.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

Målet er å oppdage smittetilfeller tidlig, for å forebygge spredning av sykdom. Fordelen med en antigen-test er at den gir et raskt resultat, ikke krever laboratoriefasiliteter og kan utføres hvor som helst.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

Hvis du ikke ser en strek på testkassetten foran bokstaven C etter at du har utført testen, har testen sannsynligvis ikke fungert som den skal. Dette kan skyldes en feil med testen, eller at noe gikk galt da du utførte den. Les hurtigveiledning på nytt og se videoen på denne siden før du tar en ny test. Hvis den andre testen også mislykkes, vennligst kontakt oss, slik at vi kan undersøke saken.

Ja, testen fungerer selv om du er forkjølet. Hvis du er forkjølet, må du snyte deg grundig først – så er du klar til å utføre testen.

Datoformatet som brukes, er år-måned-dag. På testkassettens innpakning er det angitt produksjonsdato (MFG) og utløpsdato (EXP).

f.eks. EXP: 2022-12-02

Dette eksemplet angir at testen må brukes senest 2. desember 2022.

Ja. Vent alltid 15 minutter før du avleser resultatet – selv om testkassetten viser en linje på før tiden har gått.

Siden nesestørrelse varierer fra person til person, er det ingen merker på vattpinnen.

Før vattpinnen forsiktig inn i nesen til du kjenner «motstand». Bomullsdelen av vattpinnen må føres helt inn i neseboret.

Testen er enkel å utføre, og når du først har gjort det en gang, blir det raskt en rutine.

Settet inneholder en liten glidelåspose for avfall. Etter du har avlest resultatet, legger du alle delene i posen og kaster den i en søppelbøtte.

Vi har utført flere studier med denne testen for å sikre at resultatene er korrekte. Det finnes derimot ingen antigen-test som er like følsom som en PCR-test.

Klikk her for å lese WHOs råd om COVID-19 (engelsk).

På denne siden finner du en hurtigguide, videoer og bruksanvisning. Du er også velkommen til å bruke kontaktskjemaet nederst på siden dersom du ikke finner svarene du leter etter. Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Send os dit spørgsmål her